Yeni Nesil Geri Dönüşümlü Ambalajlar
Geri dönüşüm, yeniden kullanılabilme imkânı olan ürünlerin farklı işlemlerden geçmesi sonucu piyasada tekrardan yer almasıdır. Yeni nesil geri dönüşümlü ambalajlar ise çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. Kâğıt sektöründen tutun da plastik sektörüne kadar çeşitli kullanım alanları mevcuttur. Peki yeni nesil geri dönüşümlü ambalajlar nelerdir diye soracak olursanız bu ürünleri aşağıda sizlere sıraladık.
- Kâğıt Ambalaj Atıkları: Atık kâğıt kategorisinde kullanım fonksiyonu tamamlanmış ve atılan her çeşit kâğıt, mukavva, karton yer almaktadır. Temel ham maddesi ağaç olan kâğıt; dergi, gazete, paket kâğıdı ve peçete olarak kullanıma sunulmakta ve en sonunda çöpe atılmaktadır. Bunun yanında kâğıdın geri dönüşümü hakkında çeşitli çalışmalar mevcuttur. Bu sayede ağaçların kesilmesinin engellenmesi amaçlanmaktadır. İnternet aracılığıyla yazışmaların ve yayıncılık faaliyetlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi kâğıda olan ihtiyacın azaltacağı varsayılmaktadır. Tek kullanım şeklinde üretilen ve kullanıldıktan sonra atılan çeşitli emici kağıtlar ve temizlik kağıtları hijyen ve sağlık bakımından geri dönüştürülemeyeceği için ticari atık kategorisinde yer almaktadır. Öte yandan herhangi bir ekonomik değere de sahip değillerdir. Son olarak atık kağıtlar geri dönüştürülebilen, ekonomik değere sahip ve kendi bakımından alım-satım işlemlerinin gerçekleştirildiği bir çeşit ham maddedir.
- Cam Ambalaj Atıklar: Cam ambalaj atıklar kalitesini ilk günkü gibi korumaktadır. %100 geri dönüştürülebilen ve sonsuz sayıda ikincil ham madde olarak elde edilen cam ambalaj atıklarının bir kısmı, cadde ve sokaklarda yer alan kumbaralar ile dolumcu tesis toplayıcılardan satın alınarak toplanmaktadır. Geriye kalan büyük bölüm ise atık depolama alanlarındaki çöplük işletmecileri ve hurdacı tedarikçilerden tekabül edilmektedir. Geri kazanılan cam şişe ve kavanozlar tesislerdeki fırınlara cam kırığı şeklinde atılmaktadır. Sonrasında fabrikalarda ikincil ham madde olarak kullanılarak yeniden şişe ve kavanoza dönüştürülebilirler. Cam ambalajlar bu sayede devamlı olarak yarar elde ettiren bir faaliyetin konusu halini almaya başlamıştır. Cam kalitesi hiçbir şey kaybetmeden %100 geri dönüştürülebilmektedir.
- Plastik Ambalaj Atıklar: Plastik ambalaj atıklar oldukça geniş bir alana sahiptir. Plastik atıkları aşağıdaki gibi sınıflandırılmaktadır.
– Polietilentetraftalat (PET): PET genel anlamda meşrubat, yağ ve su ambalajlarında kullanılmaktadır. Hafif ve dayanıklı olduğu için kullanım alanı her geçen gün gelişim kaydetmektedir. Atık petler dolgu malzemesi ve sentetik elyaf olarak değerlendirilebilmektedir.
– Polivinilklorür (PVC): Kimyasal maddelerin, sağlık ve kozmetik ürünlerinin, su ve sıvı deterjanlarının ambalajlanmasında kullanılmaktadır. Hatta kullanılmış PVC ambalajlarından çeşitli dolgu malzemeleri ve kirli su boruları üretilebilmektedir.
– Polikarbonat (PC): Polikarbonatların işlenmesi, kalıplanması ve ısıl açıdan şekil alması oldukça kolaydır. Bu gibi plastikler imalat sektöründe oldukça geniş kullanım alanına sahiptirler.
– Polietilen (PE): Evlerde sıklıkla kullanılan plastik çeşididir. Deterjan şişeleri, çöp torbaları ve çamaşır suyu gibi çeşitli kullanım alanları mevcuttur. Geri dönüştürülen Polietilen den ise çöp torbaları, çöp kutuları ve daha birçok benzer ürünler üretilebilmektedir.
– Polipropilen (PP): Polipropilen, margarin kapları ve deterjan kutularının kapaklarında kullanılmaktadır. Dayanıklı ve geri dönüştürülebilir olduğu için otomotiv sektöründe oldukça önemli bir yere sahiptir. Geri dönüştürülen Polipropilen’den halı tabanı, bazı plastik banyo ve kırtasiye ürünleri üretilebilmektedir.
– Polistren (PS): Evlerden çıkan en az ambalaj çeşidi olarak göze çarpmaktadır. Yoğurt ve margarin kaplarında fazlaca kullanılan Polistren’in geri dönüşümü, Polietilen ve Polipropilen de olduğu gibi yapılmaktadır.
– Polyamide (PA) Naylon: Polyamide’nin misina, diş fırçası kılları ve fiber gibi kullanım alanları mevcuttur. Plastik ambalaj atıkları ayrıştırma tesislerinde derinlemesine ayırma işlemi gerçekleştirilememektedir. Genel anlamda ayrılan malzemeler PRT, PE ve çeşitli karışık türler biriktirilmektedir. Bu şekilde ise sevkiyatı gerçekleştirilmektedir.
- Kompozit Ambalaj Atıkları: Çeşitli malzemelerden elde edilmiş, el yardımı ile birbirinden ayrılmasının imkânı olmayan ambalajlar kompozit ambalaj kategorisinde yer almaktadır. Çorba ambalajları, kahve ambalajları ve meşrubat kutuları gibi ürünler kompozite en iyi örnektir. Çeşitli oranlarda plastik, kâğıt ve alüminyum dan meydana geldiği için içeceklerin saklanma süresi oldukça uzun olmaktadır.
- Metal Ambalaj Atıkları: Demir-çelik kullanımı ve hurda bu alandaki en büyük miktarı ortaya çıkarmaktadır. Alüminyum içecek kutuları ise oldukça önemli bir ham madde ve enerji kaynağı olarak dikkat çekmektedir.
Toprak Ambalaj olarak dürüst ve güvenilir hizmet politikası ile doğaya zarar vermeden geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik adına çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Hizmetinize sunduğumuz ürünlerimiz, isteklerinizi tam ve eksiksiz karşılayacak nitelikte üretilmektedir. Aynı zamanda ürünlerimiz geri dönüşümlü ambalaj niteliğine uygun olup, yeni ve son teknolojiye uygundur. Toprak Ambalaj olarak doğaya karşı çevreci ve korumacı bir yaklaşım ile ilerlemekteyiz. Firmamız sayesinde ihtiyaçlarınıza karşılık verecek uygun ambalajı arıyorsanız doğru yerdesiniz.
