Geri dönüşüm, temelinde yeniden kullanmak anlamına gelmektedir. Ne kadar çok geri dönüşüm sağlanırsa o kadar az enerji ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Çünkü bir pet şişeyi baştan üretmeye gerek kalmadan onu yeniden kullanılabilir hale getirmek oldukça az enerji harcamasını ortaya çıkaracaktır. Bu durum temiz bir çevrenin yanında doğal kaynakların tüketimini de önemli oranda kontrol etmeyi sağlamaktadır. Bu bakımdan toplumların geleceğine yol gösteren maddeler arasında yer alabilmektedir.
Enerji Tasarrufunda Geri Dönüşüm
Cam, ahşap, kâğıt gibi geri dönüştürülebilen nesneleri barındıran endüstri ürünlerini baştan üretmek oldukça önemli oranlarda enerji harcaması gerektirmektedir. Ancak bu tür ürünleri geri dönüşüm işlemleri ile yeniden geri kazanmak görece daha az enerji harcamak anlamına gelmektedir. Bir ürünü sıfırdan ortaya getirmek, hammaddeyi elde ederken çevreye zarar vermeye başlamaktadır. Hammaddenin üretildiği yerde ekosisteme zarar vermesi, hava ve su kirliliği ortaya çıkarması durumlar bu zararların başında yer almaktadır. Örnek verecek olursak; bir ton alüminyum eldesi için dört ton boksit madeninin çıkarılması gerekmektedir. Bu maden taşınmalı, işlenmeli, doğal suda karşımı gerçekleştirilmeli, yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılmalı ve son olarak da ayrıştırma işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu işlem için her bir adımda harcanan elektrik hesaba alındığında ciddi boyutlarla karşılaşılmaktadır. Ancak geri dönüşüm esnasından aynı alüminyumu geri kazanmak oldukça basit ve kısa süren bir yolculuk olarak karşımıza çıkmaktadır. Geri dönüşebilen ürünler toplanmakta, taşınmakta, ayrıştırılmakta, işlenmekte ve yeni ürün ortaya çıkarılmaktadır. Geri dönüşebilen nesnelerin bazıları ise;
- Alüminyum kutular,
- Metal mutfak eşyaları,
- Plastik kutular,
- Cam kavanozlar,
- İlaç şişeleri,
- Süt kutuları,
- Ahşap atıklar,
- Gazeteler.
Yeni hammaddeler ortaya çıkarmak bir yana geri dönüşümlü malzemelerin faydalı bir hale gelmesi üretici firmaların da bu ürünleri elde etmek için enerji ve para tasarrufunun elde edilmesi anlamına gelmektedir. Bu tip işlemler için tabiki de iş makinaları kullanımı ve yakıt masrafları baş göstermektedir. Hatta iş makinaları ve taşıma araçlarının yakıt kullanımları önemli maliyetler ortaya çıkarmaktadır. Geri dönüşüme adım atan firmalarda eskiye oranla %30’a varan enerji tasarrufları sağlanmış olur.
Enerji Tasarrufuna Neden İhtiyaç Duyarız?
Yaşamımızda gerçekleştirdiğimiz birçok iş enerji ile doğru orantılıdır. Hareket, üretim, elektrik gibi çeşitli alanların hepsi enerjiye bağlılık göstermektedir. Enerji kullanımı azaltıldığında doğal kaynakları harcama hızı da azaltılıp kirliliğin önüne geçilebilmektedir. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için bu tarz işlemleri yapmamız oldukça önemlidir. Enerjiyi korumanın bazı noktaları vardır. Bunlar;
- Enerjiyi verimli kullanma ile para tasarrufu doğru orantılıdır. Enerji tasarrufunun en önemli nedenlerinden biri maliyetleri azaltmaktır.
- Fosil yakıtlardan elektrik üretimi elde etmek temiz olmayan bir seçenektir. Bu süreçte sera gazlarının atmosfere yayılması sonucunda küresel ısınmanın etkileri ortaya çıkmaktadır.
Enerji Üretiminde Başlıca Geri Dönüşümü Gerçekleştirilen Ürünler
- Plastik Geri Dönüşümü: Plastik ürünlerin geri dönüşümü %66 oranında enerji tasarrufu elde edilmesini sağlamaktadır. Bir ton plastik geri kazanımı 5774 kWh enerji tasarrufu, 23,2 metreküp doğal arazi kullanımı, yaklaşık 1000-2000 galon yakıt tasarrufu ve 16 varil petrol tasarrufu elde edilmektedir. Bunların yanında duş perdeleri, çeşitli oyuncaklar, tesisat boruları ve pencere çerçeveleri geri dönüştürülememektedir.
- Cam Geri Dönüşümü: Cam geri dönüşümün en önemli nesnelerinden biridir. Birçok kez kayıpsız bir şekilde geri dönüştürülebilmektedir. Camın geri kazanımı olan doğal kum sayesinde kireçtaşı benzeri kaynakları daha az kullanılmasını sağlamaktadır. Bir de bunun yanında taşımacılık ile yakıt harcaması ve arazilerin bozulmasını da engellemektedir. Bir ton camın geri dönüştürülebilmesi için 42 kWh enerji harcanmaktadır. Ayrıca yaklaşık 315 kg karbondioksit salınımı, 5 galon petrol ve 1,5 metreküp arazi kullanımı tasarrufunu elde edilmektedir.
- Alüminyum Geri Dönüşümü: Yirmi tane teneke kutunun geri dönüştürülmesi ile bir tane yeniden teneke kutu üretilebilecek derecede enerji tasarrufu elde edilmesini sağlamaktadır. Alüminyum atıklarının geri dönüştürülmesi, metallerin bu süreçten çoğunlukla hiç bozulmadan çıkabilmeleri ile verimli kazanım elde edilmektedir. Yaklaşık 450 gr alüminyum atığın (33 teneke kutu) geri dönüşümü 7 saat kWh elektrik tasarrufunun elde edilmesini sağlamaktadır. Bir ton alüminyum geri dönüşümü ise 14000 kWh enerji ve 7,65 metreküp doğal arazi kullanım tasarrufunu ortaya çıkarmaktadır.
- Kâğıt Geri Dönüşümü: Kâğıt atıkların %40’ı geri dönüştürülebilen malzemeler arasındadır. Kâğıt geri dönüşümünden 4100 kWh enerji tasarrufu elde edilmektedir.
Toprak Ambalaj olarak dürüst ve güvenilir hizmet politikası ile doğaya zarar vermeden geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik adına çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Hizmetinize sunduğumuz ürünlerimiz, isteklerinizi tam ve eksiksiz karşılayacak nitelikte üretilmektedir. Aynı zamanda ürünlerimiz geri dönüşümlü ambalaj niteliğine uygun olup, yeni ve son teknolojiye uygundur. Toprak Ambalaj olarak doğaya karşı çevreci ve korumacı bir yaklaşım ile ilerlemekteyiz. Firmamız sayesinde ihtiyaçlarınıza karşılık verecek uygun ambalajı arıyorsanız doğru yerdesiniz.